Huiswerk- en studiebegeleiding

inset2Jongeren kunnen, mogen en moeten steeds meer. Ook op school is dat het geval. Projecten, opdrachten maken in groepjes, werkstukken, toetsen, en dat alles ook nog alles doelgericht plannen; school vraagt veel van uw kind, maar kan deze lang niet altijd de individuele aandacht geven, die het zou moeten, bij zo’n vorm van onderwijs.

 

Het gevolg: een leerling kan niet mee in het tempo van school of heeft een specifiek, individueel probleem (bijvoorbeeld het plannen van huiswerk of toetsen). Veel tijd om hiermee bezig te zijn, heeft school niet en zo ontstaat al snel een leerprobleem.

Overigens, groot hoeft zo’n leerprobleem niet te zijn. Alleen: uw kind komt in een vicieuze cirkel terecht, heeft minder zin om naar school te gaan, laat dat in de klas zien, krijgt eerder negatieve dan gerichte feedback, met alle gevolgen van dien.  Cijfers worden minder en de motivatie en het zelfvertrouwen van uw zoon of dochter nemen af. En u? U wilt uw kind helpen, maar dat loopt vaak op een strijd uit, wat uiteraard ook niet de bedoeling is…

De oplossing: gerichte, individuele studiebegeleiding, waarin drie dingen centraal staan:

1. ik werk individueel en niet in groepjes. Ik geef uw kind alle aandacht die het nodig heeft.

2. ik begrijp de wereld van kinderen en jongeren, maar spreek hen ook aan op eigen verantwoordelijkheden en afspraken.

3. studiebegeleiding geven betekent ook investeren in de band met een leerling en zijn of haar ouder(s).

Dit betekent dat:

• ik ook tussen begeleidingsdagen contact heb met uw kind. Bij middelbare scholieren betekent dit contact via sms, WhatsApp, e-mail en telefoon, jongere leerlingen krijgen vaak wat extra werk op maat mee dat ze tussentijds kunnen inleveren)

• ik heel veel waarde hecht aan deze contacten. Tussentijds controleer ik of uw kind ook echt aan het werk is, of er nog cijfers zijn gegeven, welke vooruitgang er wordt geboekt, kortom, alles om up-to-date te blijven;

• ik toetsdata weet en cijfers vastleg waardoor ik altijd op de hoogte blijf van de meest recente situatie;